Muziektherapie

‘Waar woorden tekort schieten, spreekt muziek’ (HC Andersen)

‘Muziek is de moedertaal van het hart’ (E Hohenemser)

‘Muziek is de blikopener van je ziel’ (H Miller)

Muziek spreekt en raakt het gevoel. Muziek kan helpen ontspannen of helpen om met spanning om te gaan. Muziek kan nieuwe energie en kracht geven. Muziek kan troosten en helpen gevoelens tot uitdrukking te brengen of te ordenen. Muziek kan herinneringen levend maken. Muziek verbindt. In muziek kan gewerkt worden aan het verbeteren van concentratie, communicatie, sociale vaardigheden, zelfvertrouwen, eigenwaarde, stemming en welbevinden.

In muziektherapie gaat het niet om het verwerven van muzikale vaardigheden. In muziektherapie is muziek een middel dat spelenderwijs meehelpt aan persoonlijke ontwikkeling. In muziektherapie wordt geluisterd naar muziek en wordt actief muziek gemaakt. Dit gebeurt op verschillende muziekinstrumenten zoals bijvoorbeeld drums, percussie, gitaar, piano, harp. Ook de stem kan worden ingezet.

Muziek is voor iedereen en muziektherapie kan bij veel mensen ingezet worden. In Nederland wordt muziektherapie ingezet bij mensen met psychische problemen (zoals depressie, autisme, ADHD), bij mensen met psychosociale problemen (zoals onverwerkte rouw, burn-out, zingeving, relaties), bij mensen met lichamelijke- en/of verstandelijke beperkingen  en bij mensen met neurologische problemen (in de revalidatie of bij ouderen met bijvoorbeeld dementie).

Ilsje werkt als muziektherapeut vanuit haar eigen praktijk en heeft als muziektherapeut ervaring met verschillende mensen op verschillende plekken, individueel en in groepsverband, met kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Vanaf 2013 werkt Ilsje in omgeving Assen/Zwolle als muziektherapeut met autistische kinderen, voor stichting Papageno (www.stichtingpapageno.nl). In Ommen op de Boslustschool maakt zij met een heleboel bijzondere verschillende kinderen muziek.

Ook is zij geschoold om SMTA therapieen te verzorgen voor mensen die afasie en/of verbale apraxie hebben. SMTA (Speech and Music Therapy for Aphasia) is een vernieuwende, op recente wetenschappelijke onderzoeken gebaseerde behandelmethode. Het uitgangspunt is de gedachte dat muziek het (vloeiender) spreken kan ondersteunen en stimuleren. Aan te leren klanken, woorden en zinnen worden melodisch gezongen en ritmisch gesproken. Het is een individuele vorm van therapie, waarbij de melodieën en oefeningen op maat worden gemaakt vanwege de persoonlijke omstandigheden en achtergrond van de cliënt.

Heb je iets met muziek en wil je ervaren of muziek voor jou iets kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.
Muziektherapie wordt in een aantal gevallen vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

ilsjemerk@hotmail.com
06-489 79 387